english
 
 

У галерији Звоно у току је изложба Николе Коље Божовића, београдског уметника млађе генерације, познатог публици која редовно прати узбудљив излагачки програм у Вишњићевој 5. Назив изложбе је необичан – "Изградимо кућу за роботе!" и она представља логичан наставак његових досадашњих изложби у Звону ("Буди јак", "Инвазија робота"). Они који знају досадашњи Божовићев рад већ су заволели његове антропоморфне, зооморфне и аморфне роботе који показују осећања и сходно томе носе занимљиве називе ("Тужни дечак", "Беба", "Зека", "Лјутко", "Робот на ветру").

даље

 

 

 

АНЂЕЛИ НОВОГ СВЕТСКОГ ПОРЕТКА

О серији скулптура циклуса "Инвазија робота" Николе Коље Божовића

Ако претпоставимо да су у неколико претходних векова прединдустријског и индустријског доба анђели били највише експлоатисани декоративни елементи у свим областима примењених уметности - од таписерија, гоблена и интарзија, преко посуђа и декоративне пластике на фасадама, до илустрација или, рецимо, дезена тканина, онда су у масовној култури постиндустријске, информатичке ере њихова замена, односно еквивалент - роботи. Смена анђела и робота може се посматрати и као пардигматски цивилизацијски обрт у којем роботи преузимају улогу анђела новог светског поретка. ...

Дакле, у циклусу "Инвазија робота" Коља Божовић дехуманизује људе и хуманизује роботе. И управо та драматуршка тензија дестабилизује егзистенцијално тежиште и производи ефекат онеспокојавајућег.
Извод из ликовне критике Данијеле Пурешевић

-"Ако су се роботи, као јунаци, први пут појавили на мојим сликама (а ја сам пре свега сликар), па су онда изашли у простор као скулптуре, онда је изградња "Куће за роботе" т.ј. мега скулптуре, логичан наставак мог рада.

"Кућа за роботе" изгледа смешно, као сама пародија на архитектуру тржних центара. Такав пројекат би, међутим, пре само неколио година био неприхваћен, док данас, када је друштво спремно, делује као у потпуности реалан и изводљив пројекат, а са напретком технологије изградње и не тако скуп. Исто тако, пре само неколико деценија, било превише неозбиљно изградити спортски објекат као што је "Птичије гнездо", швајцарских архитеката Жака Херцога и Пјера де Меурона.

Савременој Србији је потребан објекат као што је "кућа за роботе", било да се у њеној унутрашњости сместе просторије научног института, тржног центра или приватна колекција савремене уметности..."
Никола Божовић

-"Робот је човеколика справа. Машинска имитација човека, апсолутистички послушна замена људске радне снаге на непрегледним производним линијама захуктале јапанске и преостале глобалне привреде.

Робот је хумани супститут. Идеал за преупосленог Власника, запослени без прохтева, радничка класа далеко од било каквог синдиката, без помисли на штрајк, без годишњег одмора, дневнице и плаћеног одсуства..." даље
Бранимир Гајић

"Утилитарност као тема /Кућа за робота/, инструира тродимензионалну форму, која сублимира уметников доживљај савремене архитектуре...
... и то саркастично реално."
Бојан Дробац

"У данашњем друштву у коме преовладава корпоративна култура, човек је све више робот. Естетику човека примењену у грађевинама треба прилагодити новонасталој ситуацији. Због сбега овог треба се припремити и деловати авангардно. НАПРАВИМО КУЋУ ЗА РОБОТЕ"
Угљеша Врцељ